Przygotowanie odpowiedniego menu na sylwestra to klucz do sukcesu, a finger food wydają się być idealnym rozwiązaniem. Przekąski, które można z łatwością chwycić w dłoń, pozwalają cieszyć się smakołykami bez konieczności zasiadania przy stole. Kreatywne, różnorodne i efektowne – takie właśnie powinny być sylwestrowe przystawki. W tym artykule podpowiadamy, jak przygotować zachwycające przekąski, które zrobią wrażenie na gościach i umilą noc pełną szampańskiej zabawy.Dlaczego finger foods są dobrym wyborem na sylwestra?
Finger food to świetna opcja na sylwestrową imprezę, ponieważ łączy wygodę z atrakcyjnym wyglądem i smakiem. Różnorodność przystawek pozwala zaspokoić różne gusty. To doskonałe rozwiązanie na sylwestra! Prostsze przekąski można przygotować tak naprawdę z tego, co akurat macie lodówce. Pieczarki, ser, serek czy wędlina to produkty, które większość z nas spożywa na co dzień, a dzięki ciekawej formie można przyrządzić z nich naprawdę smaczne kąski. Oto kilka sprawdzonych przepisów zarówno na proste, jak i bardziej finezyjne finger foods!
Finger foods na sylwestra
Pieczarki nadziewane
Zaczynamy od umycia i oderwania nóżek. Wilgotne kapelusze panierujemy np. bułką tartą lub gotowym sosem meksykańskim. Ser mieszamy z posiekaną natką pietruszki i pokrojoną w drobną kosteczkę szynką. Z farszu formujemy małe kulki. Umieszczamy je w kapeluszach pieczarek. Pieczarki układamy na pergaminie i pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 20 minut.
Szybkie i smaczne tartaletki
Przypadną do gustu waszym gościom. Na początek mieszamy np. sos do spaghetti ze szklanką wody i dwoma łyżkami oliwy. Dzięki temu sos będzie miał idealną konsystencję. Całość podgrzewamy do zagotowania i odstawiamy na bok. Płaty rozmrożonego ciasta francuskiego delikatnie wałkujemy i kroimy na kwadraty o bokach ok. 8×8 cm. Spód ciasta smarujemy sosem pomidorowym. Na brzeg ciasta przyklejamy półcentymetrowy pasek wycięty z pozostałego ciasta. Do środka nakładamy składniki: ser pomidorki przekrojone na pół, oliwki. Całość zapiekamy na około 20 minut w temperaturze 200°C. Tartaletki warto udekorować rukolą. Wzmocni do doznania smakowe i estetyczne.
Nadziewane paluchy
To przekąska, którą można sprawnie chwycić „w locie”. Równie łatwo ją przygotować. Zagniatamy mąkę z serkiem, kostką masła, szczyptą soli, 1 żółtkiem i sokiem z cytryny. Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce. Boczek mielimy, a ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pozostałe masło ucieramy. Mieszając, stopniowo dodajemy zmielony boczek. Odkładamy nieco trochę startego sera i płatków migdałowych do posypania, a resztę dodajemy do ucieranej masy. Wałkujemy ciasto i tniemy na duże prostokąty. Nakładamy farsz i sklejamy na pół. Smarujemy żółtkiem oraz posypujemy serem i płatkami migdałów. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180°C. Na koniec przygotujemy sos. Śmietanę bądź jogurt naturalny mieszamy z majonezem, czosnkiem i ulubionymi przyprawami i wszystko mieszamy.
Orientalne wrapy z kurczakiem i mango
Najpierw ścieramy skórkę z limonki, wyciskamy sok i mieszamy z jogurtem, curry oraz przyprawą. Zanurzamy polędwiczki w marynacie, mieszamy i odstawiamy do lodówki – najlepiej na 12 godzin (np. na całą noc). Następnego dnia mango i awokado obieramy, kroimy w plastry. Paprykę kroimy na kawałki, a sałatę w paski i łączymy z posiekaną kolendrą. Kurczaka smażymy na grillowej patelni i również kroimy. Tortille podgrzewamy, smarujemy sosem curry, a na środek układamy kurczaka, warzywa, owoce i sałatę. Zawijamy brzegi placków do środka, rolujemy i opiekamy na suchej patelni. Przed podaniem przekrawamy na pół.
Te znakomite przekąski świetnie sprawdzą się na imprezie! Sprawdźcie inne pomysły na przystawki na sylwestra na stronie Przepisy.pl!