Choć wiele dostępnych w sklepach mieszanek kaw pozwala na przygotowanie smacznego i dodającego energii napoju, nie dla każdego oferowane przez tego typu produkty doznania są w pełni zadawalające. To właśnie dla osób, które chcą odkrywać wyjątkowe smaki i aromaty poszczególnych odmian ziaren, doskonałym wyborem będzie kawa speciality. Co ją wyróżnia i dlaczego warto jej spróbować? Na te i inne pytania odpowiadamy w poniższym artykule.Kawa speciality – co ją wyróżnia?
Większość z nas swoją przygodę ze światem kawy zaczyna od picia naparu zaparzanego z kupionej w markecie mieszanki. Napój taki w pełni odpowiada na potrzeby części osób. Dodaje on energii i – jeśli jest odpowiednio przyrządzony – może być smaczny i aromatyczny.
W pewnym momencie, na przykład podczas wizyty w dobrej kawiarni, możemy jednak odkryć, że odpowiednio dobrana i przyrządzona kawa np. ze sklepu https://sklepkawa.pl może zaoferować nieznane nam wcześniej doznania smakowe. Gdy znajdziemy się w takiej sytuacji i zaczniemy szukać ziaren jeszcze wyższej jakości, z pewnością natkniemy się na termin, jakim jest kawa speciality. Co on jednak właściwie oznacza?
Mówiąc najprościej, pojęcie to odnosi się do najwyższej jakości ziaren dostępnych na rynku. Dlaczego kawa speciality jest lepsza od zwykłej? Przede wszystkim dlatego, że ziarna należące do tej kategorii uprawiane są w miejscach o specjalnym mikroklimacie, a następnie są zbierane i obrabiane w odpowiednich warunkach. Sprawia to, że kawa speciality wyróżnia się wyjątkowym smakiem oraz aromatem.
Dlaczego kawa speciality jest lepsza od zwykłej?
Gdy słyszymy zapewnienia o wyjątkowej jakości kawy oraz jej niesamowitym smaku, może w nas jednak rozbudzić się pewna wątpliwość. Slogany takie kierowane są przecież przez niemal wszystkich producentów. Jak możemy się przekonać, nie zawsze są one jednak zgodne z prawdą. Czy w przypadku kawy speciality jest tak samo? Na szczęście nie.
To, czy kawa należy do segmentu speciality nie zależy bowiem od opinii jej producenta, ale od oceny certyfikowanych degustatorów. Jak to w takim razie wygląda w praktyce? Q-graderzy, czyli wspomniani degustatorzy, oceniają poszczególne cechy ziaren na podstawie skali SCA (Specialty Coffee Association). Pod uwagę biorą oni takie czynniki jak ich smak i aromat, ale także sposób palenia i liczba defektów. Tylko ziarna, które uzyskają minimum 80 punktów (na 100 możliwych), mogą zostać uznane za kawę speciality.
Korzyści z wyboru kawy speciality
Wiemy już czym jest kawa speciality, co ją wyróżnia i jak wygląda proces oceny ziaren przez degustatorów. Dlaczego jednak każda osoba poszukująca wyjątkowych doznań smakowych powinna spróbować akurat tego rodzaju produktów? Aby odpowiedzieć na to pytanie, przyjrzyjmy się konkretnym korzyściom z wyboru kawy speciality.
Jedną z najważniejszych zalet kawy speciality są z pewnością wspomniane już wcześniej walory smakowe. Wynikają one między innymi z tego, że kawa ta pochodzi ze świeżych zbiorów, a liczba ziaren z defektami jest bardzo niska. To jednak nie wszystkie związane z tym korzyści. Szczególnie ważne jest także to, że smak i aromat kawy speciality jest nie tylko lepszy i pełniejszy, ale jest przede wszystkim unikalny.
Zwykłe, znane nam wszystkim kawy, są mieszankami ziaren pochodzących z różnych miejsc. Sprawia to, że większość z nich smakuje bardzo podobnie. Inaczej jest natomiast w przypadku kawy speciality, która pochodzi z jednego źródła i cechuje się swoją indywidualną charakterystyką. Dzięki temu możemy odkrywać zupełnie nowe, wyjątkowe smaki.
Dlaczego jeszcze kawa speciality jest lepsza od zwykłej? Między innymi dlatego, że pochodzi ona z małych upraw, a w proces jej magazynowania, dostarczania i sprzedaży nie jest zaangażowanych aż tylu pośredników. Wybierając kawę speciality, wspieramy więc zrównoważony rozwój.
Kawa speciality – wybierz ziarna o wyjątkowym smaku i aromacie
Kawa speciality to propozycja, która stanowi ciekawą alternatywę dla innych dostępnych na rynku rozwiązań. Nie każdy musi jej rzecz jasna próbować – dla niektórych osób tradycyjne, dobrej jakości mieszanki z pewnością będą w pełni wystarczające.
Ziarnom takim warto jednak dać szansę, jeśli zależy nam na doznaniach wykraczających poza te oferowane przez inne produkty. Kawa speciality to bowiem wyjątkowa i niemalże niekończąca się przygoda. Próbując kolejnych odmian pochodzących z różnych stron świata będziemy delektować się niezapomnianymi smakami, uczyć się rozpoznawać unikalne aromaty, a także odkrywać charakterystyczne walory konkretnych ziaren.